Jeśli szukasz staropolskiego żurku, koniecznie sprawdź artmankiszonki.pl.
W ostatnich latach coraz rzadziej zjadamy dwuposiłkowe obiady. Z powodu chronicznego pośpiechu, co wywołuje chęć natychmiastowego najedzenia się, chętnie porzucamy myśl o zupie na rzecz posiłków niegdyś podawanych przeważnie jako to drugie danie. Lecz tradycyjne polskie zupy, takie jak żurek oraz barszcz biały, zostaną z nami jeszcze długo. Nawet jeżeli własnoręcznie przygotowujemy je już tylko okazjonalnie, to cały czas są one stałym punktem na karcie dań bufetów oraz restauracji z polską kuchnią, jak również są obowiązkowo stawiane na stołach w czasie świąt Bożego Narodzenia czy Wielkiej Nocy.
Barszcz biały to nie żurek – co odróżnia te dania?
Kiedy zapyta się obywatela polski o zupę przyrządzaną na zakwasie z mąki, to od razu wymieni on albo barszcz biały albo żurek. Masa osób nawet nie rozróżnia, iż to dwa odrębne dania, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem zasadniczo barszcz biały przygotowuje się na zakwasie z mąki pszennej, natomiast żurek – na zakwasie na mące żytniej. To jednakże nie wszystko, co odróżnia te zupy, aczkolwiek warto zdecydowanie zaznaczyć, że nie ma jednej niezmiennej receptury na barszcz biały i drugiej na żurek. Kuchnia jest bowiem sztuką, a każda potrawa jest odbiciem zdolności kucharza oraz jego osobistych upodobań. Co jednak da się wskazać to fakt, że do barszczu białego z reguły wkłada się więcej warzyw oraz grzybów. Barszcz zabiela się również najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu mącznego można wykorzystać sok kapusty kwaszonej lub z ogórków kiszonych. Z kolei z żurkiem zagadnienie jest bardziej złożone, bo w ramach tej rodziny zup można wyróżnić trzy typy:
– lekki, niezbyt zawiesisty żurek, zabielany obficie śmietaną i doprawiany znaczną ilością majeranku, podaje się go zwykle z jajkiem i pieczywem;
– zawiesisty, kwaskowaty żur gotowany na ogół z dużą ilością ząbków czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, podawany z kartoflami;
– oraz zalewajkę – czyli zupę, w której kawałki kartofli gotuje się na zakwasie żytnim albo chlebowym.
Zakwas na barszcz biały i żurek? Zrobić samodzielnie czy kupić?
Preparacja zakwasu na wyszczególnione powyżej zupy nie jest skomplikowane, choć nie zawsze pierwsza próba uwieńczona jest sukcesem. Na portalach kulinarnych opublikowano kilkanaście przepisów na zakwas, które można wypróbować. Stosując jednak domowy zakwas trzeba przewidzieć gotowanie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Dlatego też, gdy ochota np. na barszcz biały zaatakuje was niespodzianie, zalecamy sięgnąć po gotowy zakwas, który dostępny jest w praktycznych butelkach, które wystarczają na zrobienie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, zarówno tych online, jak i stacjonarnych, bez przeszkód kupimy zakwasy z mąki pszennej i żytniej, na bazie których przygotujemy smaczny barszcz biały i tradycyjny żurek staropolski bądź śląski.
Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]