Jeśli szukasz soku z kiszonych buraków, powinieneś odwiedzić tę stronę.
Artykuły fermentowane po okresie zapomnienia powtórnie wróciły na polskie stoły. Do kapusty i ogórków dołączają także inne, do tej pory mniej znane owoce i warzywa. Mówiąc o zdrowotnych walorach jedzenia poddanego fermentacji nie sposób zapomnieć również o napojach takich jak kefir, kwas chlebowy czy różnego typu soki i zakwasy z kiszonych jarzyn. Głównie te ostatnie są godne zainteresowania – pozwalają w łatwy i błyskawiczny sposób wprowadzić do naszego ciała substancje konieczne dla jego właściwego działania.
Sok z kapusty kiszonej i buraków – jakie witaminy w nich odnajdziemy?
Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający dużo substancji mających zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Głównym składnikiem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za przebieg fermentacji. Sok z buraków, ogórków czy pozostałych kiszonek to też skarbnica witamin. Na uwagę zasługuje zwłaszcza duże stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie filiżanka tego napoju zawiera jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek powinno się również pić z uwagi na obecność witaminy E i K, witamin z grupy B oraz duże stężenie soli mineralnych.
Dlaczego warto pić sok z kapusty kiszonej?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, ze względu na zawartość bakterii fermentacji mlekowej pożytecznie wpływa na nasz układ odpornościowy oraz pracę układu pokarmowego. Na domiar tego nagromadzenie witamin usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają objawy cukrzycy, szkorbutu i depresji, a także pomagają walczyć z wyczerpaniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki powinny poza tym sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak przykładowo refluks czy wrzody żołądka. Stanowią one także ochronę w trakcie terapii antybiotykami i pobudzają apetyt.
Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]