Ogórki kiszone kupisz na artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.
W zupie, w sałatce, na kanapce lub w formie surówki do dania głównego – kwaszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni konsumujemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. Nie powinno to zadziwiać, bowiem kiszone warzywa są równie smaczne, co zdrowe.
Kwaszone ogórki – kup gotowe bądź ukiś je sam
Ogórki kwaszone to warzywa wystawione na działanie procesu fermentacji. Ich przygotowanie jest dość łatwe. Wykorzystuje się do tego drewniane beczki bądź duże kamienne garnki, w których surowe ogórki zalewa się solanką. Następnie stawia się pojemnik na co najmniej czternaście dni w chłodziedo czasu, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Amatorzy niezbyt kwaśnych kiszonek mogą oddać się spożyciu ogórków już po kilku dobach – takie ogórki to tak zwane ogórki „małosolne”. W podstawowym przepisie do zalewy wraz z ogórkami wkłada się koper i ząbki czosnku, jednakże walory smakowe ogórków kwaszonych można podkręcić też różnymi dodatkami, między innymi ziarnami gorczycy, cząstkami chrzanualbo liśćmi laurowymi. Naturalnie nie wszyscy mają czas czy pod dostatkiem miejsca w kuchni, aby samodzielnie zrobić takie kiszonki. Nie każdy posiada również piwnicę bądź spiżarnię, w której może chować żywność w ogromnych ilościach. Nie oznacza to jednakże, iż trzeba odmówić sobie jedzenia kiszonych ogórków – zawsze możemy kupić je w markecie na wagę lub w wygodnych opakowaniach, np. w pojemnikach z uchem czy w workach foliowych, które bez problemu da się schować w lodówce.
Dlaczego powinno się spożywać ogórki kiszone?
Od wieków wiadomo, iż sfermentowane warzywa zbawiennie oddziałują na ludzki organizm. I tak jest faktycznie, bo wraz z kwaszonkami konsumujemy dobroczynne kultury bakterii, które obniżają pH przewodów pokarmowych i korzystnie oddziałują na ich florę, wspomagając w konsekwencji trawienie. Lecz na tym nie koniec! Kwaszone ogórki są niskokaloryczne (to około 12 kilokalorii w 10 dag), a przy tym zawierają między innymi witaminę D, E i C, witaminy z grupy B, a także niemało składników odżywczych potrzebnych do poprawnego funkcjonowania organizmu, to np. magnez, wapń, żelazo, sód czy mangan. A co z zalewą po ogórkach kwaszonych? O ile nie odpychają kwaskowate smaki, polecamy nie wyrzucać jej po spożyciu warzyw, tylko ją wypić lub użyć do zupy ogórkowej, bo w trakcie kwaszenia mikroelementy przenikają po trosze do soku. Warto jednak podkreślić, na kiszonki powinny uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kwaszonkach może znajdować się bowiem spora ilość soli.
Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]