Więcej szczegółów o soku z kiszonej kapusty eko.
Od wieków w rodzimej kuchni wykorzystuje się kwaszonki. Ostatnio jednak notorycznie wspomina się także ogromne zalety prozdrowotne soków z kwaszonych warzyw, głównie z kapusty i buraków. To wręcz tzw. superfood, który dzisiaj często pojawia się na półkach sklepowych w sekcjach z przetworami.
Sok z kiszonej kapusty – duże ilości witamin i żelaza
W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty pił zapewne każdy z nas. Nasze babcie samodzielnie szykowały kiszoną kapustę wedle przekazywanych w rodzinie przepisów, a po wykorzystaniu kapusty nierzadko dawały swoim wnukom szklankę z sokiem, mówiąc, że sok jest cierpki, jednak niezmiernie zdrowy. I nie myliły się! Sok z kiszonej kapusty to świetne źródło witamin! Ma on w składzie znaczne ilości witaminy A, C, E oraz B3, jak również przeróżne minerały, jak np. żelazo, sód i potas. Wiele osób ma problem z przyzwyczajeniem się do cierpkiego smaku tego soku, ale rekomenduje się sięgać po niego systematycznie, bo eliminuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, jest on bakterio- i grzybobójczy, eliminuje toksyny z organizmu oraz ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, dzięki czemu może wspierać proces odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić brak witaminy C, co wspiera odporność organizmu i chroni przed przeziębieniami. Z uwagi na zawarte w nim żelazo sok z kiszonej kapusty zaleca się także osobom cierpiącym na anemię. Oczywiście nawet tak zdrowego napoju nie należy nadużywać – wystarczy wypijać mniej więcej jeden kubeczek soku dziennie.
Sok z kiszonych buraków – podnosi koncentrację i dobrze wpływa na przemianę materii
Innym odżywczym sokiem, który stosujemy od zawsze w kuchni i który spożywamy także jako zdrową przekąskę, jest sok z kwaszonych buraków. W jego składzie znajdziemy dużo witamin i ma właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz antyseptyczne. Sok ten wzmacnia odporność: obniża ciśnienie, dobrze wpływa na przemianę materii, a przy tym podnosi koncentrację. Mimo że buraki charakteryzują się sporą zawartością cukru, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego IG i może być spożywany przez diabetyków. Nie zaleca się aczkolwiek jego spożycia przez osoby cierpiące na choroby nerek albo reumatyzm, a także paniom w ciąży oraz karmiącym piersią.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować soki z kiszonek samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić przez internet na stronie producenta. Nie zapomnij jednak, że takie soki należy magazynować w chłodzie.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]