Zobacz, gdzie zamówić różową sól himalajską.
Związkiem chemicznym potrzebnym do poprawnego działania ludzkiego organizmu jest sól. Jakie zalety ma różowa sól himalajska i niejodowana sól kłodawska? Czemu powinno się stosować je w gastronomii?
Sól himalajska – jakich minerałów dostarcza?
Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który wspaniale uwydatnia smak posiłków. Jakkolwiek nieumiarkowane wykorzystanie soli może mieć niepożądany wpływ na nasze samopoczucie, to jej rozsądne ilości (w granicach 6 gramów na dobę) są konieczne dla prawidłowego działania ludzkiego organizmu. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, to jest w pierwiastek regulujący podtrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych typów soli jest sól himalajska wydobywana ze złóż mających ok. 250 mln lat. Produkt ten zawiera wiele wartościowych pierwiastków i minerałów, m.in. wapń, selen czy cynk, a przy tym nie posiada niebezpiecznych zanieczyszczeń i komponentów, np. toksycznych metali ciężkich. Sól himalajska znakomicie podbija smak dań i jest dostępna zarówno w formie drobnych, jak i grubszych kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – źródło magnezu, wapnia i cynku
Sól kłodawska natomiast to artykuł o dużym poziomie czystości – zawiera ok. 97% chlorku sodu i jest świetnym dodatkiem do naszych kiszonek. Jest cennym źródłem wapnia, magnezu czy żelaza, a więc składników potrzebnych do utrzymania pełni zdrowia. Sól kłodawska pochodzi z kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie jest poddawana , zatem nie traci swoich właściwości i jest bez problemu wchłaniana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest na co dzień stosowana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.
Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]